Rólam


Photo Gallery by QuickGallery.com

Bene Máté Zoltán:

Tanulmányaim utolsó évében, amikor dönteni kellett volna, hogy mire specializálódom, nagyon más véleményen voltam, mint ma.Úgy voltam vele, hogy bármi jöhet, csak a gerincsérvről ne legyen szó, mert az bonyolult, veszélyes, és nagy a hibalehetőség. Aztán a dolog másképp alakult… 🙂 Hobbiból karate edzősködtem a legendás Antall János shihan egyik békásmegyeri klubjában, és egy női önvédelem óra alatt egy tanítványom megcsinált rajtam egy technikát amikor nem figyeltem oda, aminek következtében egy súlyos traumás nyaki porckorongsérvem alakult ki. Végigjártam a szokásos tüneti szintű kezeléseket – fizikó, gyógyszer, stb.- melyekkel annyit sikerült elérni, hogy pár hét után már nem tudtam felemelni a fejem, a tricepszem a felére sorvadt, és elkezdtek műtéttel fenyegetni…

 

A műtét huszonévesen nem volt elfogadható opció számomra… A Szentkirályi utcában akkoriban volt egy nagyon szuper egészségügyi könyvtár, ahová két napra bevackoltam magam, és mindent elolvastam, ami csak elérhető volt a nyaki sérv témájáról.  Ott tűnt fel, hogy az akkori kezelések mennyire nem a problémét magát, hanem csak a következményeit kezelik. A saját porckorongsérv terápiás módszerem alapgondolata – amit azóta országszerte sok gyógytornász és orvos használ és azóta emberek ezreit sikerült “leszednie a műtőasztalról” – ott, akkor született meg. Elkezdtem kísérletezni, és két hét  múlva már egyenesen tudtam tartani a fejem, két hónap múlva pedig már edzésre jártam. Akkor kezdtem el jógát oktatni is, és innentől már nem volt kérdés, mi lesz a terület, amivel foglalkozni fogok.

 

Ma a küldetésemnek tartom, hogy segítsek a gerincproblémákat – azon belül elsősorban a gerincsérvet – megelőzni, megoldani az embereknek.

Ennek a küldetésnek a részeként kezdtem el jógaoktatóknak gerinc tanfolyamokat tartani.  Erre úgy láttam nagyon nagy szükség van, hiszen a jógaoktató képzések ilyen téren enyhén szólva nem kényeztetik el az oktatókat, pedig a dolog fontos: a jógaoktató hamarabb találkozik a sérves/gerincbeteg emberrel, mint mi: amikor a vendég még nem igazán tudja, hogy gondja van – de a testén már látszanak annak ez előjelei: a rossz tartás és mozgásminták.

Igy egy oktató nagyon sokat tehet annak érdekében, hogy később ne legyen gond!

Szenvedélyem azt tanítani, hogy hogyan lehet felismerni az ember tartásából, állásából azt, hogy valami probléma néz ki neki, ill. azt, hogy ezeket a még meg nem jelent degeneratív elváltozásokat hogyan lehet még az előtt “meggyógyítani”, hogy azok kialakultak volna.

A szép az egészben, hogy ez nem más, mint biomechanika. Ha tudod mi mire hogyan hat, akkor nagyjából látod  a mozgásszervrendszer “jövőjét”, és ügyesen bele is tudsz nyúlni a sztoriba. Persze ez csak az egyik pontja a gerincképzéseknek.

 

 

A ingyenes emailkurzusról:

Ma szinte minden tanítványunknak van valamilyen gerincproblémája, és amilyen hatékonyan segíthet a jóga, pont olyan “hatékonyan” árthat is a gerincbetegeknek, ha rosszul választunk.

Hogy minden oktató tisztában lehessen annak az alapjaival, hogy hogyan kell a gerincproblémás emberekkel jógázni, illetve hogyan lehet elkerülni az egyértelműen veszélyes utakat, csináltam az INGYENES GERINCTANFOLYAMOT – Te regisztráltál már???

A képzés nem a szokásos emailben tukmáló marketingbullshit – minden képzésem a kihirdetés előtt betelik – hanem korrekt és nagyon hasznos információkat tartalmaz, amit szeretném, hogy minden oktató tudjon, ezért örülnék, ha Te is végigolvasnád!


A  gerincterápia jógával tanfolyam
“a gerincprevenció nem elég”

Gerincterápia jógával (1.modul):

Ezt a hétvégi képzésemet már több, mint 500 oktató végezte el, így talán az ország egyik legnépszerűbb jógaoktatói továbbképzése.

Egy alapos tudást ad arról, amit tudni kell a gerincproblémás emberekkel gyakorolt jógáról.

Amikor oktatóknak tartok képzést, minden erővel törekszem arra, hogy érhető, követhető, azonnal felhasználható és gyakorlatias legyen az anyag. Igyekszem azt megmutatni, ami a ma emberét érinti, és amivel a jógaoktató azonnal segíthet a tanítványainak.

 Ma sajnos a prevenció nem elég, hiszen majdnem minden felnőtt embernek van valamilyen gerincproblémája. Akinek pedig már gondja van, szintén szeretne jógázni. Preventív erőt akkor tud képviselni az ember, ha tudja, hogy mi ellen akarja megvédeni a vendégét, ezért tartom szerencsésebbnek, ha az ember egy gyakorló terapeutától tanul, aki nap mint nap betegekkel foglalkozik.

Célom az, hogy a lehető leglényegesebb, legfontosabb dolgokat adjam át, könnyen érthető, az óráinkba még könnyebben beépíthető formában, hogy az oktatók egy magabiztosabb tudással felvértezve váljanak képessé a probléma enyhítésére.

A képzések baráti légkörűek, és kellemes hangulatúak, és rettentő nagy lényeglátással készítik fel az oktatókat a gerincproblémás emberekkel végzett munkára.

Egy tipp: a képzések nagyon gyorsan szoktak betelni, így ha komolyan gondolod, akkor a kiírás előtt érdemes jelentkezni.

 

A gerinctanfolyamon végzett hallgatók írták:

Nekem nagyon sokat adott, mert már éppen fontolgattam, hogy beiratkozom gyógytornász szakra,
– persze csak egy része érdekel a tananyagnak, és azt pont megkaptam ezen a tanfolyamon.”

“Máté nagy király… abszolút érthetően magyarázott. Szakmailag ott volt, egyértelmű.
Jól éreztem magam végig, persze fárasztó egy ilyen tanfolyam.”

“Szívesen elmélyíteném, tehát további tanfolyamokon is részt vennék, amit Máté tart.
Nagyon jó kisugárzású ember, és színesen, érdekesen ad elő”

 

Médiamegjelenések:


 

Tanfolyamok végzettségek, előadások :jóganapon

Nem vagyok egy tanfolyamra járó típus – úgy gondolom, hogy sajnos ma az országban elég kevés olyan képzés van, amire érdemes elmenni – inkább szeretek magam utána járni a dolgoknak, megkeresni az adott téma specialistáit, beszélgetni velük, megnézni őket munka közben, tőlük tanulni és mindenek előtt kutatásokból tanulni. A gerincre vonatkozó tudományos koncepció 1987-óta olyan robbanásszerűen fejlődött, amivel a a tudomány – oktatás fáziskésés miatt a sport és az egészségügy képzési anyagai nem igazán tudtak lépést tartani. Ezért a Gerincakadémiámon egy híd szeretnék lenni a tudomány és az oktatás – terápia között. Célom eljuttatni mindenkihez a modern modelleket, mert meggyőződésem, hogy hatékony, biztonságos és kellően preventív értékű órákat kizárólag ezek birtokában lehet tartani.

 

Az alábbi felsorolás nem teljes:

 

Tanfolyamok, iskolák:

 • Semmelweis Egyetem EFK fizioterápia tanszék (2000-2004)
 • Diplomamunka a jóga és az ergonómia gerincbetegekre gyakorolt hatásáról  – ez már akkor is érdekelt. 🙂 )
 • Semmelwis Egyetem SOTE Jóga és Orvostudomány speciálkollégium Dr.Vigh Béla Professzor Úr vezetésével.
 • Kinesiotape – Medical Taping Concept. .(2010 – ez számomra inkább egy felkapott divatnak tűnik, mint hatékony terápiás formának)
 • Kiropraktőr tanfolyam. ( 2006)
 • PNF streching képzés.. ( 2002)
 • One brain, és TFH kineziológia tanfolyamok ( 1998-2000 ezeket ma már nem értem, miért csináltam végig, felületes áltudománynak látom )
 • NLP alapképzés. (2006)
 • Anatomy Trains I.II. workshop ( Holisztikus Medicina Alapítvány – Don Thompson)
 • Pszichoszomatika speciálkollégium Dr. Valló Ágnes Tanárnővel. ( 2004 – ez a tanfolyam fantasztikusan jó volt! Mindenkinek ajánlom a tanárnő Menedzserbetegségek c. könyvét. Zseniális és tanulságos sztorik vannak benne!)
 • Autogén tréning képzés (2003)
 • Három hónapot töltöttem Indiában és Kínában Jógaterápiával és Chi kunggal foglalkozva.   ( Egy jógás oldalon tudom illúzióromboló lehet ilyet írni, de az Indiában töltött időszak erősített meg végleg abban, hogy a kelet empirikus tudása konkrét gerincbetegségek esetén fogatlan oroszlán a nyugat anatómiai és klinikai ismeretei nélkül.  )  

Más dolgok, amit csináltam: 

 • Elsőként lettem Magyarországról az International Association of Yoga Therapists (Nemzetközi Jógaterapeuták Szövetsége) tagja. ( Ez bár jól hangzik, de sokat nem jelent – csak be kell fizetni a tagdíjat, és máris tag vagy függetlenül attól, értesz-e bármihez…:P Viszont még mindig megvan  levelem: “hey Bene, you are the first from Hungary, ami jól mutat a faliújságon…:) )
 • Vaszay Kolos Kórház reumatológia osztály 2004
 • Dr.Fit életmódklinika 2005-2008
 • Shotokan karate danvizsga 2002, Inostano Kali instruktori végzettség 2006
 • 2010-től a porckorong.hu site szerkesztője, ami azóta az ország legnépszerűbb sérveseknek szóló oldalává érett.
  40.000 regisztrált olvasóval, és kétmillió kétszázezer videómegnyitással. Ezzel valószínűleg az ország egyik legnépszerűbb gerinceseknek szóló oldala lettünk.
 • 2011- a Benergo ergonómai Kft. szakmai vezetője
 • 2006-2010 az Asram jógastúdió Gerincterápia jógával képzésének tanára
 • 2010 Mátrix tréning- az első élő életmódtréning porckorongsérveseknek.
 • 2011  rendszeres előadások gerinc témában fesztiválokon, életmód rendezvényeken, kórházakban
 • 2013 óra rendszeresen tanítok a Pécsi Egyetem és az Egészségügyi Továbbképző intézet gyógytornász és fizioterápiás szakembereknek szóló kötelező szakmacsoportos továbbképzésein.
 • az autodekompressziós terápia alapítója

 

 

A jogaterápia.hu oldal sztorija:

Pár évvel ezelőtt pusztán lelkesedésből szerkesztgettem az oldalt, írtam bejegyzéseket… A jógázókkal táborokba jártunk, jól éreztük magunkat, majd egyre kevesebb időm maradt erre a tevékenységre. Átadni másnak nem akartam a siteot, így inkább töröltem a netről.

Az utóbbi időben viszont megint belecsöppentem a jógás életbe, és ledöbbentem, hogy mi folyik… Minden sarkon és minden újonnan nyílt stúdióban oktatóképzéseket tartanak, így az friss oktatóknak önhibájukon kívül nehéz felelős felkészültséggel rendelkezniük.  Találkoztam pár olyan fura jelenséggel és figurával az oktatók oktatói között, ami rávett arra, hogy  felébresszem téli álmából a jógaterapia.hu-t, ahol a tudástár folyamatosan hasznos és fontos infókkal fog szolgálni a jógaoktatók számára. Úgy tűnik most nagy szükség van rá…