Bene Máté Zoltán:

Tanulmányaim utolsó évében, amikor dönteni kellett volna, hogy mire specializálódom, nagyon más véleményen voltam, mint ma.Úgy voltam vele, hogy bármi jöhet, csak a gerincsérvről ne legyen szó, mert az bonyolult, veszélyes, és nagy a hibalehetőség. Aztán a sors másképp akarta…

Hobbiból karate edzősködtem, és egy női önvédelem óra alatt egy tanítványom megcsinált rajtam egy technikát, amikor nem figyeltem oda, aminek következtében egy súlyos nyaki porckorongsérvem alakult ki.

Végigjártam a szokásos tüneti szintű kezeléseket – fizikó, gyógyszer, stb.- melyekkel annyit sikerült elérni, hogy pár hét után már nem tudtam felemelni a fejem, a tricepszem a felére sorvadt, és elkezdtek műtéttel fenyegetni…

A műtét huszonévesen nem volt elfogadható opció számomra… A Szentkirályi utcában akkoriban volt egy nagyon szuper egészségügyi könyvtár, ahová két napra bevackoltam magam, és mindent elolvastam, ami csak elérhető volt a nyaki sérv témájáról.

Persze fájt ülni, ezért néha felálltam sétálni egy kört. Szinte teljesen véletlenül és szinte szó szerint "esett" egy ilyen "rehabséta" közben egy könyv a kezembe, ami leírta, hogy a gerinces állatok közül még a halaknak is megjelennek degeneratív elváltozások a gerincében… Csak két gerinces állat van, akire ez nem jellemző: a denevér és a lajhár.

A saját porckorongsérv terápiás módszerem alapgondolata – amivel azóta emberek százait sikerült "leszedni a műtőasztalról" – ott, akkor született meg. Elkezdtem kísérletezni, és két hét  múlva már egyenesen tudtam tartani a fejem, két hónap múlva pedig már edzésre jártam.
Akkor kezdtem el jógát oktatni is, és innentől már nem volt kérdés, mi lesz a terület, amivel foglalkozni fogok.
 

 

Ma a küldetésemnek tartom, hogy segítsek a gerincproblémákat – azon belül elsősorban a gerincsérvet – megelőzni, megoldani az embereknek.

Ennek a küldetésnek a részeként kezdtem el jógaoktatóknak gerinc tanfolyamokat tartani.  Erre úgy látom nagyon nagy szükség van, hiszen a jógaoktató képzések ilyen téren nem kényeztetik el az oktatókat.

Még egy fontos dolog: a jógaoktató hamarabb találkozik a sérves/gerincbeteg emberrel, mint én: amikor Ő még nem tudja, hogy gondja van.Igy nagyon sokat tehet annak érdekében, hogy később ne is legyen! Szenvedélyem azt tanítani, hogy hogyan lehet felismerni az ember tartásából, állásából azt, hogy valami probléma néz ki neki, ill. azt, hogy ezeket a még meg nem jelent degeneratív elváltozásokat hogyan lehet még az előtt "meggyógyítani", hogy azok kialakultak volna. A szép az egészben, hogy ez nem más, mint biomechanika. Ha tudod mi mire hogyan hat, akkor nagyjából látod  a mozgásszervrendszer "jövőjét", és ügyesen bele is tudsz nyúlni a sztoriba. Persze ez csak az egyik pontja a gerincképzéseknek. 

 

A ingyenes emailkurzusról:

 

Ma szinte minden tanítványunknak van valamilyen gerincproblémája, és amilyen hatékonyan segíthet a jóga, pont olyan "hatékonyan" árthat is a gerincbetegeknek, ha rosszul választunk.

Hogy minden oktató tisztában lehessen annak az alapjaival, hogy hogyan kell a gerincproblémás emberekkel jógázni, illetve hogyan lehet elkerülni az egyértelműen veszélyes utakat, csináltam az INGYENES GERINCTANFOLYAMOT.

Te regisztráltál már???

 

 


A három modulos gerincterápia jógával tanfolyam
 "a gerincprevenció nem elég"

 

 

Gerincterápia jógával (1.modul):

Ezt a hétvégi képzésemet már több, mint 200 oktató végezte el, így talán az ország egyik legnépszerűbb jógaoktatói továbbképzése.

Egy alapos tudást ad arról, amit tudni kell a gerincproblémás emberekkel gyakorolt jógáról. 

Amikor oktatóknak tartok képzést, minden erővel törekszem arra, hogy érhető, követhető, azonnal felhasználható és gyakorlatias legyen az anyag. Igyekszem azt megmutatni, ami a ma emberét érinti, és amivel a jógaoktató azonnal segíthet a tanítványainak:

 Ma sajnos a prevenció nem elég, hiszen majdnem minden felnőtt embernek van valamilyen gerincproblémája. Akinek pedig már gondja van, szintén szeretne jógázni.

Célom az, hogy a lehető leglényegesebb, legfontosabb dolgokat adjam át, könnyen érthető, az óráinkba még könnyebben beépíthető formában, hogy az oktatók egy magabiztosabb tudással felvértezve váljanak képessé a probléma enyhítésére.

A képzések baráti légkörűek, és kellemes hangulatúak, és rettentő nagy elszántsággal készítik fel az oktatókat a gerincproblémás emberekkel végzett munkára.

Egy tipp: jelentkezz az ingyenes tanfolyamra, és akkor kedvezményt kapsz a továbbképzések árából!

 

A gerinctanfolyamon végzett hallgatók írták:

 

"Nekem nagyon sokat adott, mert már éppen fontolgattam, hogy beiratkozom gyógytornász szakra,
– persze csak egy része érdekel a tananyagnak, és azt pont megkaptam ezen a tanfolyamon."

"Máté nagy király… abszolút érthetően magyarázott. Szakmailag ott volt, egyértelmű.
Jól éreztem magam végig, persze fárasztó egy ilyen tanfolyam."

"Szívesen elmélyíteném, tehát további tanfolyamokon is részt vennék, amit Máté tart.
Nagyon jó kisugárzású ember, és színesen, érdekesen ad elő"

Médiamegjelenések:


                       

 

Tanfolyamok végzettségek, előadások :jóganapon

 

 Nem vagyok egy tanfolyamra járó típus – sajnos ma kevés olyan tanfolyam van, amire érdemes elmenni – inkább szeretek magam utána járni a dolgoknak, megkeresni az adott téma specialistáit, beszélgetni velük, megnézni őket munka közben, tőlük tanulni.

Az alábbi felsorolás nem teljes:
 

 

 

 

Tanfolyamok, iskolák:

 • Semmelweis Egyetem EFK fizioterápia tanszék (2000-2004)
 • Diplomamunka a jóga és az ergonómia gerincbetegekre gyakorolt hatásáról  – ez már akkor is érdekelt. 🙂 )
 • Semmelwis Egyetem SOTE Jóga és Orvostudomány speciálkollégium Dr.Vigh Béla Professzor Úr vezetésével.
 • Kinesiotape – Medical Taping Concept. .(2010 – ez inkább egy felkapott divatnak tűnik, mint hatékony terápiás formának)
 • Kiropraktőr tanfolyam. ( 2006)
 • PNF streching képzés.. ( 2002)
 • One brain, és TFH kineziológia tanfolyamok ( 1998-2000 ezeket utólag már nem értem, miért csináltam végig, hiszen áltudomány az egész )
 • NLP alapképzés. (2006)
 • Anatomy Trains I.II. workshop ( Holisztikus Medicina Alapítvány – Don Thompson) 
 • Pszichoszomatika speciálkollégium Dr. Valló Ágnes Tanárnővel. ( 2004 – ez a tanfolyam fantasztikusan jó volt! Mindenkinek ajánlom a tanárnő Menedzserbetegségek c. könyvét. Zseniális és tanulságos sztorik vannak benne!)
 • Autogén tréning képzés (2003)
 • Három hónapot töltöttem Indiában és Kínában Jógaterápiával és Chi kunggal foglalkozva.   ( Egy jógás oldalon tudom illúzióromboló lehet ilyet írni, de az Indiában töltött időszak erősített meg végleg abban, hogy a kelet empirikus tudása konkrét gerincbetegségek esetén fogatlan oroszlán a nyugat más irányból kifejlesztett anatómiai és klinikai ismeretei nélkül.  )  

Más dolgok, amit csináltam: 

 • Elsőként lettem Magyarországról az International Association of Yoga Therapists (Nemzetközi Jógaterapeuták Szövetsége) tagja. ( Ez bár jól hangzik, de sokat nem jelent – csak be kell fizetni a tagdíjat, és máris tag vagy függetlenül attól, értesz-e bármihez…:P Viszont még mindig megvan  levelem: "hey Bene, you are the first from Hungary, ami jól mutat a faliújságon…:) )
 • Vaszay Kolos Kórház reumatológia osztály 2004
 • Dr.Fit életmódklinika 2005-2008
 • Shotokan karate danvizsga 2002, késharc instruktori végzettség 2006
 • 2010-től a porckorong.hu site szerkesztője, ami azóta az ország legnépszerűbb sérveseknek szóló oldalává érett. 
  30.000 ingyenes tanfolyam olvasóval, és EGYMILLIÓ KÉTSZÁZEZER YOUTUBE NÉZŐVEL. Ezzel valószínűleg az ország egyik legnépszerűbb gerinceseknek szóló oldala lettünk. 
 • 2011- a Benergo ergonómai Kft. szakmai vezetője
 • 2006-2010 az Asram jógastúdió Gerincterápia jógával képzésének tanára
 • 2010 Mátrix tréning- az első élő életmódtréning porckorongsérveseknek.
 • 2011  rendszeres előadások gerinc témában fesztiválokon, életmód rendezvényeken.
 • 2013 óra rendszeresen tanítok a Pécsi Egyetem és az Egészségügyi Továbbképző intézet gyógytornász és fiziterápiás szakembereknek szóló kötelező szakmacsoportos továbbképzésein. 

A jogaterápia.hu oldal sztorija:

 

Pár évvel ezelőtt pusztán lelkesedésből szerkesztgettem az oldalt, írtam bejegyzéseket… A jógázókkal táborokba jártunk, jól éreztük magunkat, majd egyre kevesebb időm maradt erre a tevékenységre. Átadni másnak nem akartam a siteot, így inkább töröltem a netről.

Az utóbbi időben viszont megint belecsöppentem a jógás életbe, és ledöbbentem, hogy mi folyik…  Találkoztam pár olyan fura jelenséggel és figurával, ami rávett arra, hogy  felébresszem téli álmából a jógaterapia.hu-t, ahol a tudástár folyamatosan hasznos és fontos infókkal fog szolgálni a jógaoktatók számára. Úgy tűnik szükség van rá…